I aquest estiu, per què llegir literatura juvenil (o literatura per a joves adults)?

Iniciàtica, imaginativa, necessària, pròxima… la literatura juvenil és sinònim d’infinit, d’emoció, d’entreteniment, d’aventura, de sorpresa.

Des de les primeres propostes novel·lístiques aparegudes al segle XIX, com ara Ella de H. Rider Haggard (1986-87), o a principis del segle XX amb El fantasma de l’òpera de Gastón Leroux (1910), passant per la fructífera dècada dels 70 amb títols tan emblemàtics com La princesa promesa de William Goldman (1973) o La història interminable de Michael Ende (1979), fins a arribar a la dècada dels 90 i el present segle XXI amb l’aparició de mítiques i conegudíssimes sagues com les set novel·les d’El cicle de la Porta de la Mort escrites per Margaret Weis i Tracy Hickman (1990-1994), la trilogia de La matèria fosca de Philip Pullman (1995-2000) o la ja cinematogràfica sèrie de set volums de Harry Potter de J.K. Rowling (1997-2007) i Els Jocs de la Fam de Suzanne Collins (2008-2010).

Perquè en aquest tipus de literatura generalment hi ha aventura, ficció, passions desbordants, decisions arriscades, i tot això et porta com a lector a submergir-te en l’emoció que donen els personatges en cada novel·la. Perquè llegir quelcom que t’agrada et va a conduir, irremeiablement, a seguir llegint.

Perquè els llibres esdevenen una clau que et deixa obrimagic-book-wallpaperr una porta meravellosa que et fa creure l’increïble mentre els estàs llegint. La lectura et permet viure aquelles aventures impossibles que no podries viure en la vida real. Pel sentit de la meravella, per la màgia de les històries i la transmissió de sentiments, perquè et dóna accés a un tipus d’històries ambientades en mons més fantàstics.

Perquè quan eres adolescent aquest tipus d’històries són les que més s’identifiquen amb tu. És el primer tipus de llibres que ens ensenyen a llegir completament amb la nostra ment i que ens permeten saltar-nos les barreres o els límits que de vegades ens posem o ens posen. Una literatura per a divertir-se.

Però també perquè es tracta de literatura i, com a tal, mereix ser llegida. De fet, dins de la literatura juvenil hi ha alguna de les millors obres de literatura. A més a més, cada vegada hi ha més adults que acudeixen a aquest tipus de literatura perquè els proporciona un tipus d’emocions que no troben en les novel·les d’adults. I és que connecta molt bé amb el nostre esperit més somniador i més aventurer. Car no hem d’oblidar-ho mai: llegir és somniar.

Així que la pregunta que ens hauríem de fer és, i per què no?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


tres + = 7

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>